Apa Maksud Disebalik Perkataan HELLO ??

Assalamualaikum . Selamat petang semua .

Haa . Korang tahu tak apa maksud disebalik perkataan HELLO ? Perkataan yang kita semua termasuk Miss M sendiri sering sebut ketika memulakan perbualan di telefon , di blog mahupun mana2 jer . Fyi , maksud HELLO adalah "Wahai Ahli Neraka" .

Mula2 dapat tahu hal nie masa Miss M kat Sabah minggu lepas , ayah saudara Miss M gtaw yang maksud HELLO adalah "Wahai Ahli Neraka" ! HAHH ! Terpaku kejap T_T . Then , tadi Miss M search laa google utk dapatkan lbih informasi pasal hal nie . Ternyata memang btol !

Kat bawah nie petikan dari blog yang Miss M baca tu .
----------------------------------------------------------
Bismillah: Bagaimana anda memulakan ucapan anda di Telipon. Adakah dengan Hello atau dengan Salam? 

Kalau salam, Al-Hamdulillah. Kalau "hello", maka adakah anda mengetahui maksud "hello" ?

"Hello" adalah singkatan dari dua perkataan "Hell Ooo". Yang bermaksud juga "Wahai Ahli Neraka".

Bukankah suatu yang menggerunkan jika ada orang mengatakan kepada kita, "Wahai Ahli Neraka".

Sebutan ini hanya diluahkan oleh syaitan yang mahu mengajak manusia dan syaitan-syaitan yang lain masuk neraka bersama mereka. 

Yang hairannya bagaimanakah mula perkataan ini wujud dan menjadi adat kita pula untuk menjawab dan memulakan ucapan di dalam telipon? Yang lebih pelik lagi ialah kita tidak menyedari sama sekali perkara ini. 

Kalau sekiranya ada dapat sharekan perkara ini kepada sesiapa ianya akan memberikan manfaat kepada kita semua. 

Bahkan jika ada sesiapa yang menyebutkannya di telipon, maka ajarkan ia atau jika tidak dapat di ajar, maka berdoalah untuk diri kita dan untuk orang itu supaya kita tidak menjadi Ahli Neraka. 

. Namun sebagaimana anda tahu. Bahawasanya syaitan sentiasa mahu mengelirukan manusia dengan hujjah-hujjahnya. Saya ingin menambah hujjah saya bahawa dalam bahasa jerman, Hell disebut dengan perkataan "Holle", Dalam bahasa Belanda dan Afrikan di sebut dengan "hel".

Perkataan oo pula bermakna wahai. Ia selalu dipakai dalam bahasa lama. Lihat terjemahan Qur'an berbahasa Inggeris di dalam internet.

Jangan mudah terperdaya dengan penerangan orang barat. Banyak perkara yang sudah mereka selewengkan. Dari yang kecil hingga kepada yang besar-besar. Berkemungkinan besar bahasa-bahasa yang dimasukkan itu sebenarnya berasal dari perkataan "hello" dalam bahasa ingeris ini. Kerana di negeri Arab seperti Mesir sendiri, mereka menggunakan perkataan "allu" dan di nusantara kita selalu mendengar orang mengatakan "helo" atau "elo"

Tetapi sebenarnya asalnya ialah "HELLO".

----------------------------------------------------------
Ya Allah . Hindarkanlah kami dari seksaan api neraka . Aminn .

Sumber

0 comments